Drie » Specials » Shisha pen roken
Writing, just sit down at a typewriter and bleed - Hemingway

Shisha pen: roken voor jongeren

De shisha pen is een kindersigaret waar ouders kennis over zouden moeten hebben. Want de kans is groot dat hun kinderen er op het schoolplein al mee geconfronteerd worden. Een sigaret op het schoolplein? Jazeker, vermomd in een felgekleurd jasje, met een zoet smaakje en onder het mom van 'zonder nicotine dus niet gevaarlijk voor de gezondheid'.

Inhoud:


Shispa pen: geen leeftijdsgrens, en roken is stoer

De shisha pen, een sigaret zonder teer en nicotine, is erg populair onder jongeren en zelfs kinderen onder de 12 jaar. De pen heeft met zijn felle kleuren in feite meer weg van speelgoed of een gadget dan van een sigaret. Daarnaast is het niet verboden om de pen aan kinderen onder een bepaalde leeftijd te verkopen, hoewel sommige winkels toch een leeftijdsgrens stellen. Zoals de Primera, waar intern is afgesproken de pen niet te verkopen onder de 16 jaar. Deze aspecten, tezamen met het feit dat kinderen roken ondanks waarschuwingen voor gezondheidsrisico's nog altijd spannend en stoer vinden, maken de shisha pen een populair genotmiddel.

kinderen houden van zoet / Bron: Fabio Alessandro Locati, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)kinderen houden van zoet / Bron: Fabio Alessandro Locati, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zoete smaak shisha pen populair

De sisha pen is 'uitgerust' met een zoet smaakje, zoals cola, kersen, en perzik. Ook al een reden voor populariteit bij jongeren. Een sterke voorkeur voor zoete smaken is een bekend fenomeen bij kinderen en jongeren. Oorzaak daarvan is dat bij kinderen nog niet alle soorten smaakpapillen even goed ontwikkeld zijn, die voor zoet echter wel. Voorkeur voor zoet zie je bij kinderen ook aan het snoepgoed in de winkel en de populaire zoete energydrinks of energiedrankjes.

Is de shisha pen gevaarlijk voor de gezondheid?

Voor ouders ligt er de ondankbare taak om hun kinderen te waarschuwen voor de nadelige effecten van roken. Ook van de shisha pen. Want ondanks dat de pen geen teer en nicotine bevat, krijgt een shisha pen roker wel een hele serie aan chemische stoffen naar binnen, waarvan in proeven met muizen bewezen is is dat deze in ieder geval luchtwegen en longen irriteren. Daarnaast worden de meeste shisha pennen geïmporteerd vanuit China, en kan het zijn dat er onbekende stoffen in de pen zitten, afhankelijk van de betrouwbaarheid van de fabrikant aan de andere kant van de wereld. Tot slot vermoedt men dat het roken van een dergelijke 'kindersigaret' het kind motiveert om daarna over te stappen op het roken van echte sigaretten.

Shisha pen: gezondheidsrisico's maar geen regulering?

De shisha pen is sinds 2013 echt bekend geworden en sindsdien een populaire trend onder met name jongeren. Deze specifieke e-sigaret (elektronische sigaret) bevat weliswaar geen nicotine maar wel een…

Shisha pen: jongeren roken zonder nicotine

De shisha pen is een nieuw product op de rokersmarkt. Een sigaret zonder nicotine. Dat is mooi, zou je denken. Maar misschien is de shisha pen een klein opstapje naar een sigaret. De shisha pen, ook w…

Shisha pen en e-sigaret: wat zijn de verschillen?

De shisha pen is een elektronische pen die je rookt zoals een sigaret, echter zonder nicotine en teer. Vooral door een toegevoegd smaakje populair onder jongeren en kinderen. De e-sigaret ofwel elektr…
Gepubliceerd door Drie op 10-10-2014, laatst gewijzigd op 10-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Internet oktober 2014:
  • http://www.shishapenkopen.net/minimum-leeftijd-shisha-pen
Schrijf mee!