Werkloosheid, werk zoeken en tijdelijk werk doen
Werk is een belangrijk aspect in het leven van de meeste mensen. Velen voelen zich meer deel van de maatschappij als ze een baan hebben. Daarnaast is een baan ook voor je financien vrijwel altijd gunstiger dan werkloos zijn, ook al krijg je een uitkering. Er valt veel over werk, werk zoeken en tijdelijk werk te zeggen. Wat wil je, wat zoek je, wat doe je in between jobs?
Voordelen van werk
Werk heeft vele voordelen. Zo geeft het de meeste mensen een goed gevoel om een deel te zijn van de samenleving, om een steentje bij te dragen aan de economie, zakelijke/financiële dienstverlening, het onderwijs, de gezondheidszorg en alle andere branches. Niet iedereen is natuurlijk even tevreden in zijn baan, maar door je door te ontwikkelen lukt het vaak om door te solliciteren een passendere baan te vinden. Ook heb je door je werk een dagritme. Je plant je privéleven om je werk heen en hoe fijn vrije tijd ook is, werk kan veel structuur geven aan je leven.
Werkloos zijn
Helaas raken de laatste jaren veel mensen hun baan kwijt door de financiële crisis die rond 2008 begon. Veel tijdelijke contracten werden niet verlengd, bedrijven gingen inkrimpen, ontslagen volgden en heel veel bedrijven gingen zelfs failliet. Daar zit je dan, thuis, terwijl je omgeving nog wel werkt. Wat moet je in godsnaam gaan doen? Maar ook daarin heb je keus. Even geen werk kan ook positief zijn. Je kunt even afstand nemen van je vak en bedenken wat je nou echt leuk vindt. In de loop van de jaren verandert een mens en misschien zijn je interesses gewijzigd of heb je nieuwe ambities. Je kunt bedenken wat jouw droombaan zou zijn en waarom je dat werk het liefst zou willen doen.
Daarnaast kan het fijn zijn om even een adempauze te hebben na vele jaren van werken en in een schema zitten. Je voelt de tijd en ruimte van even geen werk hebben. Hopelijk heb je genoeg arbeidsverleden opgebouwd om tijdelijk een financiële uitkering te krijgen en de tijd te hebben om een nieuwe baan te vinden.
Natuurlijk ga je ook solliciteren. Tegenwoordig is het ook belangrijk om te netwerken, mensen te leren kennen, te laten horen dat je een baan zoekt en wat voor baan dat dan is. Maar een cv is nog steeds belangrijk en een sollicitatiebrief wordt ook nog steeds gevraagd. Veel mensen vinden het lastig om een goede en treffende sollicitatiebrief te schrijven maar dat valt wel mee. En hoe vaker je het doet, des te makkelijker het gaat. Bekijk ook de 7 schrijftips eens.
Tijdelijk werk
Hoe langer het duurt dat je geen werk hebt, des te vervelender het kan worden. Je raakt toch wat los van je vak, je hebt alle klusjes in en om het huis wel gedaan en denkt 'wat nu?'. Je gaat je zorgen maken of je nog wel een baan gaat vinden en je ziet het gat op je cv groter worden... Maar ook daar kun je zelf iets aan doen. Je kunt vrijwilligerswerk gaan doen in de branche die jou bekend is of in het werk dat gerelateerd is aan jouw vak. Maar je kunt ook eens tijdelijk heel iets anders gaan doen. Misschien heb je een hele zware baan gehad en zou je best een tijdje postbode willen zijn of met je handen willen werken. Om toch wat te verdienen zou je ook kunnen denken aan schoonmaakwerk / huishoudelijk werk.
Geld verdienen met schoonmaakwerk, waarom eigenlijk niet? Er is niets mis met huishoudelijk werk om je geld mee te verdienen. Veel mensen zijn werkloos doordat ze hun baan zijn kwijtgeraakt sinds de f…
Een sollicitatiebrief schrijven, daar ziet menig werkzoekende tegenop. Toch hoeft dat niet. In deze zeven stappen schrijf je vlot jouw sollicitatiebrief. En doeltreffend, want je schrijft vanuit je en…
Moet je baan ook je droombaan zijn? En kan dat wel? Is een droombaan een utopie, of niet? Steeds meer mensen doen wat ze leuk vinden en blijven niet hangen in een baan waar ze geen motivatie uit halen…
Werkloos, de kans is steeds groter dat jij het ook wordt. De financiële crisis heeft gevolgen voor steeds meer mensen. Maar werkloos zijn is niet het eind van de wereld. Het heeft zelfs voordelen. Hoe…
Gepubliceerd door Drie op 06-06-2014, laatst gewijzigd op 01-11-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.