Hypotheek aflossingsvrij, aflossen en aflossingsplan maken
Een hypotheek kost veel geld, daarom is het verstandig om er het een en ander van af te weten. Misschien heb je zoals veel mensen nog steeds een aflossingsvrije hypotheek. Dan kan vervroegd aflossen financieel voordelig zijn. Vervroegd aflossen wordt steeds populairder, en dat is niet voor niets.
Als je overweegt een woning te kopen, zul je ook te maken krijgen met het afsluiten van een hypotheek. Tenzij je tot de 'happy few' behoort die hun huis cash kunnen betalen. Laten we daar maar niet van uitgaan. Dan is het goed om je te verdiepen in wat informatie over hypotheken:
Hoe werkt een hypotheek?
Het lijkt wel alsof iedereen er veel over weet: hypotheken. Aflossen, aflossingsvrij, rente, rentevaste periode, allemaal termen die gebruikt worden. Maar wat betekenen ze nou precies? Als je je eerste huis gaat kopen zet je je handtekening voor een hypotheek. Dan is het wel verstandig om te begrijpen waar je voor tekent. Ondanks de vele lastig te begrijpen 'kleine lettertjes'. Want mensen laten veel geld liggen bij het afsluiten van een hypotheek, omdat ze zich er niet in willen verdiepen. Terwijl we wel in de supermarkt op onze kleine uitgaven letten, vertrouwen we bij een hypotheek meestal blindelings op een bank of hypotheekadviseur. En dat is zonde van je geld. Meer geld lenen kost je uiteindelijk meer geld.
Aflossingsvrije hypotheek hoef je toch niet af te lossen?
Dat is waar: een aflossingsvrije hypotheek hoef je niet af te lossen, althans als je die voor 1 januari 2013 al had afgesloten. Maar of dat verstandig is, is maar de vraag. Want veel mensen denken dat na de looptijd de hypotheek vervalt en het huis dat je ermee gekocht had, van jou is. Niets is minder waar! Je hebt dan nog steeds een schuld aan de bank. Sterker nog: tegen die tijd zul je waarschijnlijk geen recht meer hebben op hypotheekrenteaftrek en kost de hypotheek je aan rente dus nog meer dan nu. Banken vertellen je dit niet duidelijk, en de meeste mensen denken niet na over wat er over 30 jaar aan de hand is. Je betaalt dus elke maand weer rente, en krijgt voor een deel die rente weer terug via de hypotheekrenteaftrek. Maar die aftrek wordt momenteel afgebouwd dus je krijgt de komende jaren steeds iets minder terug. Maar los je een stukje van de hypotheek af, dan is je schuld (iets) lager en betaal je minder rente. En dat kan heel gunstig zijn.
Aflossingsvrije hypotheek en de helft lenen
Begrijp je de basis van een hypotheek, dan is je vast opgevallen dat er veel gepraat wordt over 'nog maar de helft mogen lenen in een aflossingsvrije hypotheek'. De meeste mensen denken dat ze van hun huidige hypotheekbedrag voortaan nog maar de helft aflossingsvrij mogen lenen, en op de andere helft moeten aflossen. Maar dat is niet hoe het zit. Het gaat om de waarde van het huis, en dat kan een heel ander bedrag zijn dan het bedrag dat je geleend hebt met je hypotheek.
Hypotheek versneld aflossen / tussentijds aflossen
Schrijver Gerhard Hormann heeft een boek geschreven over het versneld aflossen van zijn aflossingsvrije hypotheek. En vooral hoe hij daartoe kwam, en welk effect het heeft gehad op de financiële situatie van zijn gezin. En last but not least op hun gemoedsrust. Een must voor elke huizenkoper. Gerhard Hormann geeft ook lezingen over zijn aflosavontuur. Sinds het succes van zijn eerste boek
- Hypotheekvrij! je huis aflossen in 10 simpele stappen
heeft hij nog twee boeken geschreven:
- Helemaal vrij!; doorwerken tot je 67ste is helemaal niet nodig!
- Het nieuwe nietsdoen - ontdek het geheim van een heerlijk simpel leven
Starter op de woningmarkt: startershypotheek en maximaal lenen
De starter op de huizenmarkt is een apart geval. Hij koopt een huis zonder een vorig huis achter te laten. Zijn hypotheek is ook de eerste geldlening voor een huis in zijn leven. Dit betekent dat hij qua overwaarde ook nog niets heeft opgebouwd. Al het geld om het koophuis te bekostigen moet uit een eerste hypotheek en/of uit spaargeld komen. Een student die net begint met werken heeft vaker een schuld opgebouwd door zijn studieschuld dan een gespaard vermogen. Tussen 2014 en 2018 wordt de maximale hypotheek afgebouwd naar maximaal 100% van de waarde van de woning met je hypotheek te lenen. Omdat alle extra kosten zoals notaris, hypotheek en taxatie dan zelf bekostigd moeten worden krijgt de starter het steeds moeilijker. De starter die een paar duizend euro aan spaargeld heeft opgebouwd is met een kaarsje te zoeken.