Drie » Specials » Studentenkamer verhuren huren

Studentenkamer verhuren of huren: waar let je op?

Studentenkamer verhuren of huren: waar let je op? Een studentenkamer verhuren kan je geld opleveren. Een leegstaande kamer wordt op die manier lucratief. Maak wel goede afspraken met de huurder, zodat de verhuur voor beide partijen plezierig wordt en iedereen weet waar die aan toe is. Zo voorkom je misverstanden en ergernissen. Er zijn veel tips die je kunt gebruiken zodat je niets over het hoofd ziet.

Inhoud:


De voor- en nadelen van een student op je kamer

Een leegstaande kamer in je huis kan geld waard zijn: door deze te verhuren aan een kamerzoekende. Woon je in een grote stad in Nederland dan is de kans groot dat je een of meerdere studenten zich melden. Vooroordeel over studenten is dat ze van een feestje houden en een heel stuk minder van opruimen en schoonmaken. Dat is evenwel wat kort door de bocht en een student op kamers kan heel prima bevallen, als je maar goede afspraken maakt.

Voordelen van een student op je kamer zijn doorgaans:
  • heeft nog geen hoge eisen aan woonvoorzieningen (reguliere zaken moeten natuurlijk in orde zijn)
  • zal niet langer dan de studie blijven wonen (voordeel omdat na 9 maanden de huurder huurrechten opbouwt)
  • heeft meestal slechts een fiets dus gebrek aan parkeergelegenheid is geen probleem

Kamer verhuren en privacy

De beslissing om een kamer in je huis te gaan verhuren is niet zomaar gemaakt. Er komt een -in eerste instantie- vreemd persoon jouw persoonlijke omgeving binnen. Je kent deze persoon met alle gewoonten en wensen niet. Daarom is het zaak om goede afspraken met elkaar te maken en bovendien de voornaamste zaken in een contract vast te leggen. Denk van tevoren goed na welke ruimtes de huurder mag gebruiken: gaat deze ook jouw woonkamer gebruiken of blijft wonen beperkt tot de eigen kamer? Deel je wc en badkamer, en wie maakt daar schoon? Door deze zaken goed te bedenken en te bespreken voelt een huurder in je huis veel minder -of niet- als een aantasting van je privacy.

Kamer verhuren: levert dat wat op?

Veel mensen denken dat het verhuren van een kamer niet veel oplevert omdat je veel of alles weer aan de Belastingdienst afdraagt. Niets is minder waar! De Rijksoverheid bepaalt elk jaar opnieuw de vrijstelling voor kamerverhuur. Blijf je met je huurprijs onder dit bedrag dan hoef je niets aan Inkomstenbelasting af te dragen, je inkomsten van je kamerverhuur zijn dan dus vrijgesteld. Er zijn natuurlijk wel enige kosten verbonden aan een kamer verhuren:
  • gebruik van gas, water en elektriciteit (is onderdeel van je huurprijs)
  • evt. keukenblok op de kamer en de aansluiting(en) daarvoor
  • evt. inrichting van de kamer zoals een bed en kledingkast
Student op kamers bij hospita: tips en afspraken

Student op kamers bij hospita: tips en afspraken

Studentenkamers zijn enorm in trek in vele grote steden. Als kamerbewoner wil je graag rustig en zonder problemen wonen. Zaken als afspraken maken, geluidsoverlast, borg betalen en inschrijving in de…

Kamer verhuren: hoeveel huur kan ik vragen?

Hoeveel huur kan je vragen als je een kamer in je huis gaat verhuren? Je wilt niet teveel vragen want dan vind je geen huurder, maar te weinig vragen levert weer minder geld op. Wat zijn huurverhogend…

Kamer verhuren: tips en afspraken voor dagelijkse zaken

Met een kamer in je huis verhuren kun je geld verdienen. En goede afspraken maken draagt bij aan plezierig verhuren. Fijn voor je huurder, maar zeker ook fijn voor jou als verhuurder! Met de tips die…

Geld verdienen met een kamer verhuren: 10 tips uit ervaring

Een kamer verhuren in je huis is lucratief: je kan er aardig wat geld mee verdienen. Het is zonde om een kamer niet te gebruiken. En met kamerverhuur help je ook nog een woningzoekende. Met onderstaan…
Gepubliceerd door Drie op 11-10-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties