Drie » Specials » Rainbow loom bands

Rainbow Loom bands: creatieve armbandjes rage

Rainbow loom kits zijn populair onder kinderen en volwassenen. Loomen is een leuk en creatief spel, overgewaaid uit Amerika. Loomen heeft vele voordelen voor kinderen, maar ook gezondheidsrisico's.
Zie je een meisje tussen 8 en 12 jaar dan is de kans groot dat ze een Rainbow Loom armbandje om haar pols draagt. Of meerdere, want hoe meer en hoe kleurrijker hoe leuker ze ze vinden. Maar ook jongens en volwassenen raken in de ban van deze nieuwe rage, die ook bekend is onder de namen Band it en Wonder loom.

Hoe werkt Rainbow Loom

Een loom kit bestaat uit een aantal onderdelen:
De simpelste steek is de 'single stich'. Daarbij haak je in een enkele rij elastiekjes over elkaar heen tot een smal armbandje.

Wat maak je met loom: armbandjes en allerlei accessoires

Met loom maak je armbandjes in allerlei ontwerpen en kleuren. Maar er is nog veel meer mogelijk: beestjes (los of aan sleutelhangers), haarstrikken, ringen, ceintuurs. Eigenlijk zijn de mogelijkheden van loomen onbeperkt. Met 'loom charms', een soort bedeltjes, kun je je armbandjes nog extra verfraaien.

YouTube loom video's

Hoe leer je leuke dingen maken met loom? Natuurlijk via het videokanaal YouTube. Daar zetten veel kinderen maar ook volwassenen hun eigen filmpjes neer hoe ze hun eigen creaties maken van Rainbow Loom. Door de filmpjes te bekijken leer je snel hoe je nieuwe dingen maakt. Door telkens weer andere kleuren te gebruiken blijft het loomen leuk. Kinderen kiezen voor felle en afstekende kleuren, oudere kinderen zullen eerder kiezen voor stijlvolle bij elkaar passende kleurschakeringen. Rainbow Loom is trouwens door YouTube ook bekend geworden. De marketing van Rainbow Loom ging in het begin niet zo makkelijk want winkels begrepen niet goed hoe het werkte en wat je ermee kon. Maar toen de maker Ng zijn dochters filmde tijdens het loomen en deze filmpjes op YouTube zette, werd loomen al snel populair en werd de vraag naar Loom kits snel explosief.

Loom / Band it boeken

Ook in de 'aloude' boekvorm is te zien hoe je met loomen leuke dingen kunt maken. Zo'n boek kan een leuk verjaardagskado zijn voor iemand die loomen leuk vindt. Natuurlijk heeft iemand ook nooit genoeg elastiekjes, ook die zijn leuk om in allerlei kleuren te geven.

De maker van Rainbow Loom

Je zou denken dat loomen is bedacht door een grote speelgoedfabrikant, maar dat is niet zo. De bedenker was een gewone vader van 2 dochters in Amerika. Zijn dochters maakten van gekleurde haarelastiekjes soms armbandjes, maar hem lukte dat niet, want zijn vingers waren te dik voor de kleine elastiekjes. Hij bedacht een loom bord: een plankje hout met een rij pinnetjes. Met een haak haalde hij de elastiekjes over elkaar heen. Hij bedacht dat je met meer rijen pinnetjes leukere en ingewikkeldere ontwerpen kon maken. De inspiratie haalde hij ook uit zijn jeugd: geboren in Maleisië bonden kinderen daar rubber banden aan elkaar om een springtouw te maken.

Originele Rainbow Loom, namaak, en gezondheidsrisico's

Naast de originele Rainbow Loom kit zijn er ook vele namaak loom sets op de markt gebracht. Het vervelende van die namaak loom sets is dat de gebruikte materialen vaak wat slechter zijn. Daardoor kan het loom bord -of de pinnetjes ervan- sneller breken en je je aan de scherpe kanten kan bezeren. Maar ook de elastiekjes zelf van namaak loom kits kunnen gevaarlijk zijn, doordat ze vaak lood, weekmakers en latex bevatten. Daarom wordt gezegd dat je het beste een originele Rainbow Loom set kunt kopen. Deze voldoet aan de strenge voorwaarden die in Amerika aan speelgoed gesteld worden.

Loom bands: door YouTube op de markt én populaire rage

Het maken van rubberen armbandjes met de Rainbow Loom bands is enorm populair. Kinderen maar ook volwassenen spelen met de felgekleurde elastiekjes, die ook wel Band-it, Wonder loom, of gewoon Loom ar…
Loom bands: succesvol door vele voordelen

Loom bands: succesvol door vele voordelen

Loom bands, Rainbow loom, Wonder loom, Loom armbandjes of Band-it: wie kent ze inmiddels niet? De aaneengeregen gekleurde elastiekjes vormen mooie armbandjes en andere accessoires. Opmerkelijk hoe in…

Loom bands: veel soorten elastiekjes, charms en kralen

Met loomen mooie armbandjes maken, dat doen momenteel enorm veel kinderen en ook volwassenen. Maar het kan nog mooier: door extra mooie aparte elastiekjes te gebruiken, en kralen toe te voegen. En doo…
Gepubliceerd door Drie op 10-06-2014, laatst gewijzigd op 29-06-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.