Gezelligheidseten: barbecue, kaasfondue, gourmet
Typisch gezelligheidseten is al jaren in. Wat is eigenlijk gezelligheidseten? Dat is eten wat je in een gezelschap doet, en waarbij het eten tijdens het diner wordt klaargemaakt, en niet vooraf. En meestal zelfs door de gasten zelf. Barbecueën, gourmetten en kaasfonduen zijn tegenwoordig het meest populair. Kaasfondue gebeurt vaak in een wat kleiner gezelschap, gourmetten van klein tot een iets groter gezelschap, en barbecueën vaak in een redelijk grote groep, tot zelfs een buurtbarbecue.
In onze individualistische wereld hechten we toch enorm aan gezelschap. Misschien juist omdat we in het westen leven als individuen? Hoe het ook zij, bij elkaar komen om gezamenlijk te eten is populair. En omdat de gastman/-vrouw graag onderdeel is van de groep, en niet voornamelijk in de keuken wil staan, is eten wat de gasten zelf kunnen bereiden erg in. De bekendste vormen van gezelligheidseten, ook wel funcooking genoemd, staan hierna beschreven.
Wat koop ik voor de barbecue: Barbecue boodschappenlijst
Een gastvrije barbecue betekent: voor elke gast wat wils. Zoals voldoende vlees beschikbaar hebben, dus van te voren bedenken hoeveel vlees je gaat inslaan. Maar ook: voor de niet-vleesliefhebbers vegetarische producten, en wat vis. Ook groente, bijvoorbeeld in de vorm van salades zijn onderdeel van de barbecue. Lees meer in het artikel
Barbecue boodschappenlijst.
Een betaalbare buurtbarbecue
Een barbecue met de hele buurt kan heel gezellig zijn. Bovendien kan het de saamhorigheid enorm bevorderen. Buren die je voorheen niet of niet goed kende, leer je nu kennen. Dat kan een groot voordeel zijn als er eens problemen zijn in de buurt. Je weet elkaar dan sneller te vinden, de drempel is lager om elkaar even aan te spreken, omdat je elkaar immers al wat beter kent door de buurtbarbecue. Hoe organiseer je een betaalbare buurtbarbecue? Lees dit in het artikel
Een betaalbare buurtbarbecue: handige tips.
Gourmet boodschappenlijst
Ook gourmetten is een fijne feestelijke eetgelegenheid, en een ultieme manier voor iedereen om datgene te eten naar eigen smaak. Gourmetten op een plaat, of steengrillen op een steen, elektrisch ofwel met spiritusbrander, voor al deze toepassingen kun je de
Gourmet boodschappenlijst gebruiken.
Kaasfondue boodschappenlijst
Kaasfondue heeft de bijzonderheid dat het zowel in de zomer alsook in de winter even fijn eten is. 's Zomers op een zonnig terras met een koele witte wijn, 's winters knus aan tafel lekker binnen. Dit van oorsprong typisch Zwitserse gerecht is te maken in vele variaties. Maar ook de standaard kaasfondue, en zelfs de kant-en-klaar kaasfondue valt bij zeer veel mensen in de smaak. Een basis-boodschappenlijst tref je aan in het artikel
Kaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerecht.